Održan “Seminar za jačanje kapaciteta i učešće OCD za rad mreža u politikama životne sredine radi jačanja odgovornosti, transparentnosti i participativnosti u procesu pristupanja EU”

Održan “Seminar za jačanje kapaciteta i učešće OCD za rad mreža u politikama životne sredine radi jačanja odgovornosti, transparentnosti i participativnosti u procesu pristupanja EU”

Kroz “Seminar za jačanje kapaciteta i učešće OCD za rad mreža u politikama životne sredine radi jačanja odgovornosti, transparentnosti i participativnosti u procesu pristupanja EU”, 21. aprila 2022. godine su svoje kapacitete za rad mreža jačali predstavnici 14 nevladinih organizacija, sa ciljem da zajedničkim djelovanjem doprinesu jačanju saradnje na lokalnom novou.

Predstavnici lokalne samouprave i lokalnih institucija potvrdili su svojim prisustvom da sa NVO imaju uspješnu, kako komunikaciju, tako i saradnju uz aktivno učešće u zajednici za zajednicu, težeći da se stvori društvena atmosfera koja je naklonjenija očuvanju životne sredine.

Seminar koji je prije svega edukativnog karaktera vodila je Sanja Orlandić, iz Green Homa na temu “Uspostavljanja ekoloških mreža kao uslovu za jačanje odgovornosti, transparentnosti i participativnosti u procesu pristupanja EU”. Crna Gora se nalazi pred teškim izazovom, a to je odabir za uspostavljanja područja Natura 2000, koji se vrši isključivo na naučnoj osnovi. Zaštita područja mreže Natura 2000 i provođenje aktivnosti očuvanja doprinosi boljem funkcioniranju ekosistema – od kojih koristi imaju i društvo i ekonomija. Natura 2000 je važan uslov za ulazak u EU.

Natura 2000 je mreža zaštićenih područja unutar granica Evropske unije. Osmišljena je tako da se na osnovu Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divljih biljnih i životinjskih vrsta, poznatije kao Direktiva o staništima i Direktive o očuvanju divljih ptica, izdvoje područja za zaštitu sa ciljem da se obezbijedi dugoročan opstanak najvrijednijih i najugroženijih vrsta i staništa Evrope.

Da inspirišimo i motivišemo mlade na ekološki aktivizam svojim prisustvom potvrdili su mladi eko reporteri članovi Eko – škole JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić i dokazani ekološki aktivisti Unified Club – Naša škola Ekonomska Nikšić.

Aktivno učestvovanje madih sugrađana u sistemu zaštite životne sredine posebno se potencira na lokalnom nivou, s obzirom na to da lokalne društvene zajednice predstavljaju okvir njihovog svakodnevnog života. Participacije mladih i građana za efikasno funkcionisanje cjelokupnog sistema određuje priroda društvenog interesovanja i organizovanog djelovanja, odnosno, poimanja životne sredine kao javnog i opšteg dobra

Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta Mislimo, djelujmo, inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj, kojeg realizuju NVU Udruženje za zaštitu prirode i promociju turizma „Morakovo“, iz Nikšića u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative iz Danilovgrada.

Projekat je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP).

Program finansira Evropska unija.

No Comments

Post A Comment