Osnovan lokalni ekološki parlament

Osnovan lokalni ekološki parlament

Projektni tim “Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj“ 21. aprila 2022. godine, zajednono sa predsatvinicima lokalne samouprave Opštine Nikšić organizovao je osnivačku skupštinu Lokalnog ekološkog parlamenta. Riječ je neformalnoj platformi ekoloških vrijednosti sa ciljem da omogući zajednicama i kreatorima politike da bolje razumiju učešće građana u upravljanju politikama životne sredine.

Podsjećanja radi, krajem 2021. godine potpisan je Memorandum o saradnji sa Opštinom Nikšić, kojim se određuje formiranje ovog instituta.

Lokalni ekološki parlament dodatno će osnažiti i institucionalizovati saradnju resornih institucija sa nevladinim sekrorom, Univerzitetima, institucijama i stručnim pojedincima koji posjeduju značajno znanje i iskustvo (često deficitarno) i građanima, korisnicima prirodnih resursa (katuna), studenata i medija, za veće aktivno učešće u očuvanju bioiverziteta, te u cilju zaštiti životne sredine za veću otpornost lokalnih zajednica na klimatske promjene, radi održivog i ravnomjernijeg ekonomskog razvoja crnogorskog društva.

Uspjeh Lokalnog ekološkog parlamenta ogleda u postizanju održivosti i poljoprivrede, agroturizma i ruralnih područja u društvenom, ekonomskom i ekološkom pogledu uvođenjem novih tehnologija, istraživačkim radom, inovacijama i širenjem znanja i korišćenjem EU fondova.

Projekat “Mislimo, djelujmo, inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj” realizuju NVU Udruženje za zaštitu prirode i promociju turizma „Morakovo“, iz Nikšića u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative iz Danilovgrada.

Projekat je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP).

Program finansira Evropska unija.

No Comments

Post A Comment