Održana II Sjednica loklanog ekološkog parlamenta

Održana II Sjednica loklanog ekološkog parlamenta

U suret Svjetskom danu zaštite životne sredine, održana je II konsultativna sjednica Lokalnalnog ekološkog parlamenta, 3. juna 2022. godine u hotelu “Zeta” u Danilovgradu. Tema ove sjednuce bila je razmatranje Nacrta Akcionog plana za Lokalnalni ekološki parlament, neformalne platformna ekoloških vrijednosti.

Potsjećanja rad  osnivačka skupština Lokalnog ekološkog parlamenta održana je  12. maja 2022. godine.

Opština Danilovgrad od 1. septembra 2021. godine učestvuje u projektu “Mislimo djelujmo, inspirisemo  svoju okolinu za odrzivi razvoj”,  koji finansira EU. Nakon konsultativnog procesa izabrani su predsjednica Lokalnog ekološkog Parlamenta, Marija Iković, dip biolog, ekološka aktivistkinja. Zelenu stolicu u Skupštini grada će voditi Irma Muhović, dip biolog iz NVO Crnogorskog društva ekologa, Srđan Mandić, iz NVO Visit Danilovgrad će voditi Savjet LEP uz podršku Teodore Pavićević, članice Eko škole JU Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”. Strucne grupe Savjeta LEP za zdravije usluga ekosistema i zaustavljanje degradacije  biodiverziteta   vodiće eksperti za biologiju i ekologiju: Željko Vujović, prof. JU  Gimnazija “Petar I Petrovic Njegoš”, Sara Kadic, Vuk Iković i Dragana Savicevic.
Iz akademske zajednice za klimatske promjene ekspertsko znanje će pruzati Luka Mitrovic, stručnu grupu za razvoj poljoprivrede visoke vrijednosti u funkaci turima ce voditi Miljan Grba savjetnik za wermikompostiranje IFARD programa u Ministarstvu poljiprivre, šumarstva i vodoprivrede, partnersvom sa Ivanom Dragojevićem, u ime Lokalne turisticke organizacije Danilovgrad, dok će se pravom životne sredine kao osnovnim ljudskim pravom baviti Radmila Bajagic, iz NVO Udruzenja za žastitu životne sredine i promociju turizma Morakovo, Nikšić i Demokratske evropske inicijatice, Danilovgrad.

Veliku zahvalnost i ovoga puta dugujemo i Radiju Danilovgrad, kao i lokalnom portalu “Volim Danilovgrad”, koji su se kao i uvijek odazvali  našem pozivu i ispratili pomenuti događaj.

Akcioni plan Lokalnog ekološkog parlamenta (Akcioni plan LEP) je nastao u okviru projekta “Mislimo, djelujmo, inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj”, sa ciljem da se, na projektnom području Nikšića i Danilovgrada, osigura efikasna koordinacija među različitim nadležnim organima, kao i sa svim zainteresovanim stranama, a sve u cilju da podstaknu promjene razvojne paradigme promocijom koncepta dvostruke tranzicije – zelene i digitalne kao i da se uspostavi okvir za koordinaciju i podršku kreiranja, sprovođenja i praćenja realizacije lokalnih ekoloških politika u reformskim procesima na putu pridruživanja EU i prelascima na održivost.

Lokalni ekološki parlament kroz ciljanu i pravovremenu komunikaciju sa donosiocima odluka sa različitih nivoa, ključnim partnerima, akademskom zajednicom, privredom, medijima i širom javnošću razmijenjuje podatke i informacije o lokalnoj stvarnosti i pritiscima, pruža relevantne i pravovremene uvide o napretku ka ciljevima održivosti klime i životne sredine, željenim društvenim tranzicijama, kao i pruža podršku za kontinuirano praćenje i potpunu primjenu relevantnih politika u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Uspjeh Lokalnog ekološkog parlamenta ogleda  se u društvenom, ekonomskom i ekološkom pogledu uvođenjem novih tehnologija, istraživačkim radom, inovacijama i širenjem znanja.

Cilj Lokalnog ekološkog parlamenta je prije svega poboljšanje kvalitet životne sredine, zaštiti zdravlje ljudi, postizanje održivog i efikasno korišćenje prirodnih resursa. Na ovaj način podržavaju se zajednica i kreatore politika kako bi  čuo glas javnosti u lokalnoj zajednici  sa uravnoteženim informacijama konkurentnih stručnjaka iz različitih oblasti, o važnim pitanjima ekološkog razvoja.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.