DEI na Nacionalnoj konferenciji  projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan zapadni Balkan,

DEI na Nacionalnoj konferenciji  projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan zapadni Balkan,

Predsjednica NVO Demokratske evropske inicijative Radmila Bajagić prisustvovala  je Nacionalna konferencija  projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan zapadni Balkan, koja je organizovana 16. juna 2022.godine u hotelu Hilton Podgorica.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Sjeverne Makedonije – Center for Research and Policy Making i Albanije – Institute for Democracy and Mediation, od 1.1.2022. godine implementira jedan od najvećih projekata u oblasti razvoja civilnog društva, SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan. Cilj četvorogodišnjeg projekta je jačanje participativne demokratije i euroatlanskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje organizacija civilnog društva (OCD) i mreža radi snažnije i aktivinije uloge u kreiranju inkluzivnijih društava za održivi razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Projekat u iznosu od 17 miliona EUR u potpunosti finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške posredstvom našeg konzorcijuma. Najveći dio projektnih sredstava se odnosi na distribuciju preko 450 grantova, izgradnju kapaciteta OCD i kampanje u okviru dvije tematske oblasti sigurnost i sabilnost, vladavina prava i upravljanje, sa snažnim aspektom regionalne saradnje. Više informacija o samom projektu se može pronaći na Facebook stranici.

U toku konferencije, organizovana  su i dva panela, jedan na temu sigurnosti i stabilnosti a drugi dobro upravljanje i EU integracije u regiji Zapadnog Balkana. Ciljevi Konferencije su promocija projekta i prilika za finansiranje organizacija civilnog društva kroz grantove, pregled stanja u sektoru sigurnosti i stabilnosti te vladavine u BiH i regionu kao i diskusija učesnika događaja.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.