Protest na Trgu golootočkih žrtava u Danilovgradu

Protest na Trgu golootočkih žrtava u Danilovgradu

Predsjednica NVO Demokratske evropske inicijative Radmila Bajagić prisustvovala je 03. decembra 2022.godine protestu na Trgu golootočkih žrtava u Danilovgradu u cilju očuvanja glavnog gradskog trga.

Rukovodstvo Opštine Danilovgrad je prodalo dio Trga golootčkih žrtava privatniku 2001. godine. 14 godina nakon toga prodani dio trga je dobio status građevinske parcle i na njoj je započeta izgradnja poslovne zgrade prije 20ak dana.

Ovim protestom se želi spriječiti smanjivanje Trga i njegovu dalju blokadu kako bi odbranili Trg, centar grada, a samim tim da bi odbranili sebe.

“Insistiramo da inspekcija naloži obustavu radova, da se preispita dokumentacija, a onda da je trg otvoreniji i pristupačniji. Niko ne može prodavati imovinu države bez naše saglasnosti. Zato je neprihvaljivo da je dio Trga prodat kao imovina Crne Gore. Otuđiti dio trga za vrijednost manju od 40.000 eura je incident, to su godišnje plate dva funkcionera opštine. Još jedna činjenica koje građani trebaju znati jeste i da je taj dio Trga prodat za cijenu jednog službenog vozila Opštine. Ako pristajemo na otimačinu javnog dobra sjutra će nam oteti i ono što nijesu planirali da uzmu,” riječi su organizatora protesta.

Podsjećamo, privatna gradnja na glavnim gradskim trgovima nije prihvatljiva jer nije od javnog interesa bez obzira da li su ispunjene sve procedure.

“Ne pristajemo na nastavak privatizacije javnog dobra i ne želimo blokadu glavnog ulaza u pijacu i odbijamo pretvaranje trga u kafansku baštu. Zato tražimo da se Trg bude pristuzpačan i otvoren za građane, a ne da se sužava i da se na trgu održavaju gradske manifestacije, gdje ćemo slaviti naše pobjede,” poručeno je sa protesta

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.